Elförsörjningen var största hotet mot Dreamhack

IMG_7992Elförsörjningen var största hotet mot vad som skulle komma att bli världens största datorspelsfestival – Dreamhack. Allvaret förstärktes 1999 när hela köpcentret Kupolen i Borlänge släcktes ner i flera timmar. Det blev startskottet för ett systematiskt elarbete som håller än idag.

 Publicerat i Elinstallatören nummer 12 2012

– Ni är 13 000 fucking kingar här! Det är så extremt fett att få vara på den här festivalen för ni är framtiden.

Frej Larsson, frontman i hiphoptechnobandet Maskinen, är känd för att vara ett snabbpratande energiknippe och ikväll är han ostoppbar. Det är Dreamhack Winter och på Elmiamässan i Jönköping är stora D-hallen full av långa bordsrader med unga människor framför datorskärmar. Maskinens trallvänliga låtar får konsertpubliken, som är inklämd mellan datorerna och scenen, att studsa. I ett mellansnack pratar Frej Larsson om hur han valde data som sin grej trots att hans föräldrar – och alla föräldrar för den delen – vill att deras barn ska välja naturvetenskap. Hans budskap – att alla som valt data är framtiden – går hem på världens största datorspelsfestival.

Samtidigt som tonerna från stora scenen klingar ut börjar Dreamhacks elgäng veckans tuffaste arbetspass inne i Kinnarps Arena. HV71:s hemmaplan, tvärs över gatan från Elmia, har under fredagskvällen huserat en vuxnare Jönköpingspublik som tittat på succéshowen Ljust och Fräscht. Men före ismaskinerna tar över golvet inför hemmalagets möte med Skelefteå AIK på söndag ska en annorlunda sporthändelse äga rum där. Lördagens huvudnummer på Dreamhack är finalen i Eizo Open i datorspelet Starcraft 2.Turneringen har pågått i Europa sedan i april och i prispotten ligger 550 000 kronor varav en kvarts miljon går till segraren. Finalen sänds i SVT och även resten av slutspelet strömmas på webben och följs av miljonpublik. E-sport växer som företeelse i de nordiska länderna men i Asien är det redan en enorm publiksport.

Elektrikerna har nu hållit igång en vecka med förberedelserna. Av själva festivalen har första dygnet passerat, hittills utan större incidenter. Jimmy Frohlund kan Dreamhacks elarbete på sina fem fingrar och det märks, han verkar lugn och fokuserad. Nu står han på golvet inne i skarpt upplysta Kinnarps Arena. Han är klädd i arbetsbyxor och en vit pikéskjorta med sitt namn tryckt på bröstet.

– Det speciella med Dreamhack är att det är så mycket läckströmmar, det blir det när man kopplar samma så många datorer och det leder till jordfel.

Jimmy berättar att samma fenomen kan uppstå i stora datahallar men att kvaliteten på tekniken där förhindrar strömavbrott.

– Inför Dreamhack 2001, det första på Elmia, så konstruerade vi våra första egna elskåp. Under åren när eventet har vuxit så har vi hela tiden låtit bygga nya.

Tekniken och arbetsorganisationen som Jimmy var med om att utveckla har stått sig väl. Supportteamet är nu så samkört att det inte har någon arbetsledare längre. Jimmy verkar nöjd med att vara, som han själv uttrycker det, “bara ytterligare ett par händer”.

DHW12-3Vid midnatt ligger de mindre trossarna, som ska hängas upp på tvären och lastas, fortfarande i stora buntar på golvet i Kinnarps Arena. De längsgående större trossarna hänger strax över golvet i kedjemotorer. Det kryllar av folk. Utöver Dreamhacks elektriker är en lokal eventfirma på plats. Arbetet segar sig fram. Jimmys kollega, Jonathan Svensson-Köhler, kommenterar att nu är det “fler händer än som behövs.” Före trossarna kommit upp är det svårt för alla att göra något vettigt utan att gå på varandra. Jonathan är också veteran i supportteamet, efter att ha varit med sedan 2004. Han försöker förklara problemet med läckströmmarna lite mer ingående. Det är alltid lite jordfel i allt som går på ström men med switchade nätaggretgat som sitter i hemdatorer så blir det ännu mer än vanligt. EU:s standardvärde säger att en jordfelsbrytare ska lösa ut mellan 16 och 30 miliampere. Om en dator har 2 miliamperes jordfel betyder det alltså att åtta till 15 datorer går bra. Kopplar man till ytterligare en så kommer det göra att jordfelsbrytaren förr eller senare slår ifrån. Dessutom finns det fler huvudbryn med switchade nätaggregat förklarar Jonathan.

– Eftersom de har en egen fasförskjutning så går det mer ström i nollan än i faserna. Nuförtiden är det här mest bara ett konstigt fenomen. Men på den tiden då besökarna kom med strömslukande CRT-skärmar och vi låg farligt nära maxeffekt så orsakade det här en del elbränder i nollan. Nu ligger vi normalt på 40 ampere per fas och det kan gå 45 till 47 ampere i nollan. Så marginalen är ändå god, berättar Jonathan.

Tillbaka i mörkret inne på Elmia träffar jag på två figurer som syns på långt håll, David Lorentzon 17 år, från Gränna och Anton Ivarsbo, 16 år, från Lilla Edet. David är klädd i hög hatt, monokel och kostym med väst. Anton har en enhörningsmask av latex på huvudet.

– Det här är min förklädnad, säger David och ler. Tänk dig brittisk överklass för hundra år sedan, fortsätter han, men är snabb att tillägga att han också har vanliga kläder med sig.

På Dreamhack spelar David mest ett datorspel som heter Dota 2. För honom är det sjunde besöket på festivalen och det femte med datorplats. Men när jag frågar vad han gör här så verkar det som att gå runt och snacka med folk är lika viktigt som att spela. Det är ett vanligt svar när man frågar besökare varför de kommer till Dreamhack. Atmosfären, öppna människor som är sig själva, titta på e-sport, umgås med folk man känner från nätet men inte träffar någonannanstans, det är andra svar från besökare jag pratar med. Det var också så allt startade, i början av 90-talet i en föreningslokal i Malung. Två högstadiekillar, Martin Öjes och Kenny Eklund hade samlat ihop 15 personer för en lanhelg där datorintresserade kunde umgås en hel helt.

DHW12-1När strömmen gick 1999 var det inte bara ett par tusen datorskärmar och ett köpcentrum som slocknade. Det var också en signal om att det event som startat på hobbybasis nu på riktigt hade vuxit ur kostymen. Två år senare togs klivet in på Elmiamässan i Jönköping och både insatsen och förväntningarna steg. Det stod också klart att det ständiga orosmomentet, elförsörjningen, behövde få en professionell lösning. Dreamhack byggde sina första egna elskåp, som växlar ner 63 ampere till 18 vanliga enfasuttag. Samtliga uttag har egen säkring och jordfelsbrytare. Ett skåp förser två bordsrader om vardera 66 datorer med el. De två stammarna som skjuter ut från varje skåp består av nio om varandra tvinnade gummikablar. De rullas ut från kabeltrummor och släpper ifrån sig grenkontakter med jämna mellanrum. De deltagare som betalat för datorplats får ett unikt numrerat uttag, för att ingen ska kunna sätta en kontakt på fel ställe. När festivalen är slut märks allt upp och packas på pall i ett system som ska underlätta uppbyggnaden nästa gång.

Nästa steg i eventets utveckling togs för fem år sedan när grundarna sålde festivalen till ett privat företag. Men trots den kommersiella utveckling som Dreamhack haft så jobbar så gott som alla ideellt. Jimmy, Jonathan och de andra fyra elektrikerna i supportteamet, liksom resten av de nästan 600 funktionärerna – alla jobbar gratis åt företaget Dreamhack AB. Jimmy, som annars arbetar både i egen firma och åt ett elkonsultbolag, tar semester för att jobba här. Och han spelar inte ens datorspel.

– Det som lockade hit mig i början var den tekniska utmaningen. Nu när vi har ett system som fungerar så nu handlar det mer om att man har fått vänner som man bara träffar här. Det är många arbetstimmar, men det känns ändå som semester.

DHW12-2Jimmy tillägger också att han till skillnad från många i supportteamet bor i Jönköping. Den i crew-gänget som kommer längst bort ifrån är från Australien. “Det är häftigare att säga att man varit med om att bygga världens största lanparty än att man har varit på det”, den förklaringen ger en kille i orange crew-tshirt om varför folk ställer upp. Jonathan Svensson-Köhler programmerar robotar och industrimaskiner på ett företag i Hillerstorp till vardags. Liksom Jimmy är han scout och jobbade även med elen på den stora Jamboreen, sommaren 2011. På sin fritid skulle han aldrig sätta sig framför datorn och spela. Hans senaste projekt hemma i Alvesta har istället varit att renovera snökanonerna på den nedgångna skidanläggningen. Men han är Dreamhack trogen och vittnar också om kamratskap och nyttiga erfarenheter.

– Man lär sig att hålla huvudet kallt. Det händer att någon häller cola i ett uttag och ibland kan vi ha flera strömavbrott på samma gång. Varje elskåp förser 132 datorer med ström så det är många som väntar. Det gäller att man kan samarbeta och felsöka snabbt och systematiskt så att man kan avhjälpa ett fel och gå vidare till nästa.

About admin