”Dubbelmoms-buggen är fixad”

Det planerade protestseminariet igår förvandlades till ett firande när Skatteverket igår gav besked om att ta bort dubbelmomsen på appar. ”Några grät och jublade, andra konstaterade nyktert hur absurt det här varit och att ordningen nu är återställd.” Det säger Per Strömbäck på Dataspelsbranschen.

Publicerad på www.nyaaffarer.se.

Tove Westlund och Martin Wählby grundare av Shapeupclub.se. Foto: Shapeupclub

– Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson kom till det som egentligen skulle bli ett protestseminarium som en förtidig jultomte och berättade om beslutet. Alla vara glada och lättade, sen tog det sig olika uttryck, en del jublade medan andra konstaterade mer nyktert hur absurd utgångspunkten med dubbelt momsuttag har varit.

Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranschen.

Det berättar Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, som hade planerat ett seminarium tillsammans med Företagarna som egentligen skulle handla om att protestera mot dubbelmomsen. Men två timmar före kom beskedet att Skatteverket alltså slopar momsuttag på appar som säljs på utländska marknadsplatser som Itunes och Android Market eftersom det är orimligt att momsuttag sker två gånger.

– I vår bransch är det många som kallat det här för en demokratisk bugg. Nu är den fixad.

Per Strömbäck hoppas att den här fixen inte bara ska gälla appar som säljs via marknadsplatser utan också för företag som Stardoll, vars tjänster förmedlas av ett annat företag, i deras fall av utländska teleoperatörer.

– Det är många företag i vår bransch som på allvar har funderat på att flytta utomlands. Men nu kan vi glädja oss åt det här och behöver inte tänka mer på sådant.

Kort kan man säga att det handlar om att svensk moms, alltså 25 procent på priset exklusive moms har gått direkt till Skatteverket, trots att bland andra Apple redan behållit 15 procent för att betala Luxemburgsk moms och utöver det tagit ut en 30-procentig provision.

Ett företag som drar dubbel vinstlott nu är Shapeupclub.se som till skillnad från många andra redan har betalat in moms i Sverige i flera år. Tove Westlund är en av företagets två grundare.

– Vi har drabbats av det här varje månad så jag tycker det är helt fantastiskt nu, jag jublade när jag såg det på morgonen.

Kostnadsminskningen betyder mycket för Shapeupclub.se som nu kommer få råd att anställa personal.

– Vi kommer behöva anställa flera personer men först ut så ska vi försöka hitta en webbtuvecklare.

Karin Korpinen, rättslig expert på Skattverket,säger idag till Nya Affärer att företag som ändå har betalat dubbelmoms, trots att det funnits ett undantag fram till sista september, kommer att ersättas. Det välkommnas av Tove Westlund.

– Än har vi inte firat, men det kommer vi göra idag. Nu ska vi skicka in en rättelse till Skatteverket. Och så hoppas vi bara att inget mer ändras utan att det här håller i sig nu.

Foto på Per Strömbäck: Dataspelsbranschen

 

About admin