Nordic Freelance lockade 120+

Nordiska frilansseminariet eller Nordic Freelance, som vi så fint döpte om det, lockade 120 nordiska frilansjournalister till Stockholm den gångna helgen. Journalister som Maria Sveland, Fredrik Gertten och Pieter Ten Hoopen gav spännande föreläsningar och workshops. Ett 40-tal av deltagarna träffades i ett mycket uppskattat Matchmaking-event.

När vi tog över stafettpinnen från finnarna som hållit ett mysigt frilansseminarium på Åland med ungefär 95 deltagare vill vi göra något annat. Viktigast var att seminariet blev tillgängligt på alla plan. Vi ville diffrentiera priserna, locka studenter, göra det lätt att nå seminariet geografiskt och framförallt ändra tidpunkten. Istället för att hålla seminariet mitten av juni i ett avlägset konferenshotell dit man bara kan komma med sjöflygplan ville vi ha det mitt i Stockholm i slutet av augusti eller början av september. Vi fick saka efterrättsbuffén och bra priser på hotellrum och lokaler – men genom att hålla seminariet på Kungliga Biblioteket och Östra Reals gymnasium kunde vi komma nära vår medlemsbas. Jag måste säga att jag hade väntat mig ännu fler Stockholmare till seminariet men den laguppställning vi skapat.

Maria Sveland öppnade lördagen och gjorde starkt intryck med sin berättelse om hur det var att möta verkligheten på Sveriges Radio efter den kreativa radioutbildningen på Dramatiska Institutet. Hon berättade om hur hon mötte och tampades med manliga producenter som ifrågasatte hennes utgångspunkter och idéer. Hon berättade också om hur det var att få en mentor i Maria-Pia Boëthius. Och om hur hon var med och bildade Frilanspakten som tog frilansarnas verklighet upp på 7 trappor i radiohuset, upp till ledningen som inte hade en aning om vilket b-lag frilansarna blivit i ersättningsligan trots deras betydelse för Sveriges Radios programverksamhet. Maria Sveland passade också på att ge Journalistförbundet en känga för den passivitet hon upplevt i frilansfrågorna. Själv svarade jag, det här var i slutet av hennes föreläsning, att Frilanspakten varit ett wake up call för förbundet och att jag såg det som en inspiration för Frilans Riks arbete med frilansnätverk.

Av de tre parallella spår som tog vid drog Pieter Ten Hoopen över 50 av seminariets frilansjournalister. De andra fördelades jämnt på Tools for Cooperation (som jag sjlälv höll helt oförhappandes efter att den anlitade föreläsaren inte dök upp) och Coompanion. Under eftermiddagen var det många som såg Fredrik Gerttens Bananas, inför hans föreläsning. Själv satt jag med i kortversionen av Pieter Ten Hoopens föreläsning. Han pratade om samarbetet mellan honom själv och skrivande journalister, framförallt Therese Christiansson. Ett samarbete som är livsviktigt att det fungerar för journalister i krig. Ten Hoopen visade bilder från deras Afghanistan-jobb. Eftersom de flesta såg filmen var vi färre än tio åhörare, det var väldigt tätt och lyxigt att få ställa frågor och diskutera med en av Sveriges absolut bästa fotografer.

Frilansfilmaren som vann över Dole. Så tänkte jag om Fredrik Gertten innan jag gick in i aulan på Östra Real i lördags för att höra vår huvudtalare. Tyvärr visade det sig att striden inte är över och att han haft alla emot sig i USA. Av rädsla för att också stämmas hade varenda amerikansk journalist som intervjuade honom ställt frågor som utgick ifrån Doles egen story som gick ut på att misskreditera den advokat, en latino med stor mustasch, som utpekades som en skurk. Det har kostade Gerttens företag otroligt mycket pengar att slåss mot bananjätten, ändå säger han på frågan om han skulle ändrat något ifall han kunde, att det inte finns något han skulle ha velat göra annorlunda.

Fredagens matchmaking-event var också riktig höjdare som flera deltagare tyckte att vi måste upprepa. De som hade lite flyt fick träffa alla sina 6 förbokade personer de ville träffa. Själv fick jag träffa tre, men med tanke på hur tufft schemat var så var det alldeles nog för mig. Prickade in Norge, Danmark och Finland så det var helt perfekt. Nu vet jag vem jag kan ringa för att få hjälp ifall jag vill ha tag i en tidning eller intervjuperson i Norden.

Söndagens första föreläsning startade klockan 10.00. Då hade de flesta dansat till åtminstone ett natten innan. Men det hindrade inte Augustin Erba och uppenbarligen inte deltagarna heller för salen rymde sextio personer och f-n om den inte fylldes till sista plats. Efteråt flockades deltagarna för att köpa hans senaste bok som precis kommit från tryck.

Nästa Nordic Freelance blir i Helsingör 13-15 maj 2011, det ordnas av danska Freelancegruppen. Fyra år kvar till nästa nordiska frilansseminarium i Sverige. Puh!

Fotnot: Nordiska Frilansseminariet ordnas av de nordiska frilansorganisationerna. I år var det Frilans Riks tur. Jag ledde den arbetsgrupp som hade ett år på sig att planera, organisera, marknadsföra och arrangera seminariet.

About admin